Indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă și de maternitate acordată în baza prevederilor acordurilor internaționale în domeniul securității sociale la care Republica Moldova este parte
Persoanele care au activat legal pe teritoriul unuia dintre statele contractante parte la acordul în domeniul securității sociale, la care Republica Moldova este parte:
1) Au dreptul persoanele asigurate care au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani.
(2) Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de până la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului.
(3) Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.
(4) Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate în cazul în care soţul confirmă un stagiu de cotizare specificat în punctele (1), (2). În cazul înregistrării căsătoriei după producerea riscului asigurat (concediul de maternitate), dreptul la indemnizaţie se stabileşte pentru perioada de la data înregistrării căsătoriei până la data expirării concediului de maternitate.
(5) Persoanele care au beneficiat sau beneficiază de prestaţii de asigurări sociale pe teritoriul altui stat nu pot beneficia, în condiţiile prezentei legi, de indemnizaţie pentru acelaşi risc asigurat şi pentru aceeaşi perioadă.
(6) Dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă se confirmă prin certificat de concediu medical, întocmit în modul aprobat de Guvern.
publicService.steps.title
- 1Depunerea cererii
Solicitantul poate depune o cerere în acest sens la CNAS sau la instituția competentă de pe teritoriul altui stat contractant la acordul internațional în domeniul securității sociale la care Republica Moldova este parte, cu anexarea documentelor justificative