Înregistrarea procesului-verbal de cercetare tehnică a cauzelor avariei
Cercetarea tehnică a cauzelor avariei se efectuează de către o comisie specială, formată şi condusă prin ordin de reprezentantul organului de control şi supraveghere tehnică de stat nu mai târziu de 24 ore de la anunțarea avariei. Agentul economic va urma obligat urmatorii pași:
publicService.steps.title
- 1Pasul 1
1. Va expedia comunicatul operativ (conform anexei 1) - întreprinderii ierarhic superioare (în cazul existenţei acesteia); - organului de control şi supraveghere tehnică de stat; - Inspectoratului de Stat al Muncii (în caz de accidentare sau deces a salariaţilor); - organului administrării publice locale; - conducerii sindicatelor de ramură; - procuraturii teritoriale; - companiei de asigurări În cazul avariilor însoţite de explozii spontane şi/sau emanaţii de substanţe periculoase, intoxicări, contaminări, suplimentar se va informa obligatoriu(conform anexei 2) a) Ministerul Mediului; b) Ministerul Sănătăţii; c) Ministerul Afacerilor Interne.
- 2Pasul 2
Va menţine neschimbat situaţia reală la locul de producere a avariei.
- 3Pasul 3
Va participa la cercetarea tehnică a cauzelor avariei.
- 4Pasul 4
Va efectua acţiuni de localizare şi lichidare a efectelor avariei.
- 5Pasul 5
Va lua măsuri privind protecţia vieţii şi sănătăţii personalului şi mediului înconjurător.
- 6Pasul 6
Din componenţa comisiei fac parte reprezentanţi: a) autorităţii administraţiei publice locale pe al cărei teritoriu este amplasat obiectul industrial periculos; b) agentului economic care desfăşoară activităţi la obiectul industrial periculos; c) altor autorităţi publice conform legislaţiei. Modul de cercetare tehnică a cauzelor avariei şi de întocmire a actului de cercetare tehnică a cauzelor avariei se stabileşte de către organul abilitat în domeniul securităţii industriale. Cheltuielile legate de cercetarea tehnică a cauzelor avariei se finanţează de către agentul economic proprietar al obiectului industrial periculos la care s-a produs avaria. Comisia pentru cercetarea tehnică a cauzelor avariei, în termen de 10 zile calendaristice de la crearea sa, întocmeşte procesul-verbal de cercetare tehnică a cauzelor avariei (conform anexei 3)şi îl prezintă organului abilitat în domeniul securităţii industriale. În caz de necesitate, termenul de cercetare poate fi prelungit cu acordul organului abilitat în domeniul securităţii industriale. Formularul procesului-verbal se aprobă de către organul abilitat în domeniul securităţii industriale.