Licenţă de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio în scopul furnizării reţelelor şi/sau serviciilor de comunicaţii electronice

Canalele şi frecvenţele radio sunt resurse limitate aflate în proprietatea publică a statului. Reglementarea utilizării spectrului de frecvenţe radio este dreptul exclusiv al statului şi se realizează în condiţiile legii, prin efectuarea unor măsuri economice, organizatorice şi tehnice menite să asigure utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio pentru necesităţile persoanelor fizice şi juridice, autorităţilor administraţiei publice, apărării, securităţii naţionale, asigurării ordinii publice şi să accelereze implementarea tehnologiilor noi de radiocomunicaţii.

Agenţia eliberează furnizorilor, autorizaţi în condiţiile Legii comunicaţiilor electronice nr. 241-XVI din 15.11.2007, licenţe de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio în scopul furnizării de servicii de comunicaţii electronice, cu respectarea anumitor parametri tehnici prevăzuţi de condiţiile licenţei.

Procedura de licențiere și condițiile de utilizare a canalelor și frecvențelor radio în scopul furnizării rețelelor și/sau serviciilor de comunicații electronice sunt reglementate de Legea nr. 241/2007, Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător nr. 160 din 22.07.2011, Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 54 din 28.12.2017 ”Cu privire la regimul de autorizare generală și licențiere în domeniul comunicaţiilor electronice”, Condiţiile generale de licenţă pentru utilizarea canalelor sau frecvenţelor radio în scopul furnizării rețelelor publice de comunicații electronice și serviciilor de comunicații electronice accesibile publicului, aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRCETI nr. 52 din 25.12.2008, Tabelul Național de Atribuire a Benzilor de Frecvențe, aprobat prin Hotărârea Comisiei de Stat pentru Frecvențe Radio a Republicii Moldova nr. 11 din 27.04.2000, cu modificările și completările ulterioare, precum şi alte acte normative relevante.

Termenul de valabilitate a licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio este de 5 ani de la data eliberării (incluzînd şi termenul pentru care a fost suspendată licenţa), cu excepţia:

a) licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio eliberate în situaţia în care numărul licenţelor este limitat, pentru care termenul de valabilitate este de 15 ani;

b) licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio pentru reţele şi/sau posturi de radio sau de televiziune în benzile de frecvențe care nu cad sub incidența tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, privind implimentarea televiziunii digitale terestre, care se eliberează pentru termenul de valabilitate a licențelor de emisie sau a autorizației de ratransmisie;

c) licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio eliberate pentru reţele destinate unor experimentări și testări ale rețelelor publice de comunicații electronice sau a unor transmisii ocazionale ale serviciilor de comunicații electronice accesibile publicului, pentru care termenul de valabilitate este de cel mult 6 luni;

d) licenţelor solicitate pe un termen mai mic de 5 ani;

e) licențelor de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio eliberate în situația în care numărul licențelor este limitat, pentru care termenul de valabilitate, stabilit de Guvern, este mai mic de 5 ani.

Eliberarea licenţelor, a copiilor şi duplicatelor acestora, reperfectarea şi modificarea acestora se efectuează gratis. Taxe se percep pentru eliberarea licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio al căror număr este limitat care se desfășoară prin concurs. Aceste taxe se stabilesc de către Guvern şi se transferă la bugetul de stat.

Actul care atestă dreptul utilizării canalelor și frecvențelor radio în scopul furnizării rețelelor și/sau serviciilor de comunicații electronice este licența eliberată funizorului autorizat în condițiile regimului de autorizare generală.


publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1: Depunerea Cererii pentru eliberarea Licenței de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio, la care se anexează setul de documente necesar.

    Pentru eliberarea Licenței de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio, solicitantul completează formularul-tip al Cererii (Declarației), conform Anexei nr. 2 la Hotărârea Consiliului de Administrație ANRCETI nr. 54/2017, la care anexează următoarele documente: 1) copia de pe buletinul/actul de identitate al administratorului furnizorului-solicitant; 2) după caz, procura pentru persoana împuternicită legal să reprezinte furnizorul-solicitant în relaţiile cu ANRCETI, dacă cererea şi/sau documentele prezentate sunt semnate şi/sau depuse în numele furnizorului de o altă persoană decât administratorul (conducătorul) furnizorului-solicitant şi copia de pe buletinul/actul de identitate al acestei persoane; 3) extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice; 4) avizul privind asignarea canalului sau a frecvenţei radio, care include rezultatul selectării, calculului şi coordonării canalului sau frecvenţei radio solicitate spre utilizare, cu excepţia cazului în care canalul sau frecvenţa radio este expusă la concurs sau se solicită în baza invitaţiei de depunere a cererilor pentru eliberarea licenţelor de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio, lansată în temeiul deciziei de limitare a numărului de licenţe de utilizare a canalelor sau frecvenţelor radio; 5) după caz, licenţa de emisie sau autorizaţia de retransmisie, în copie, eliberată de autoritatea competentă din domeniul audiovizualului.

    doc

  • 2
    Pasul 2: Examinarea cererii și setului de acte depus pentru eliberarea Licenței de utilizare a canalelor şi/sau frecvenţelor radio.

  • 3
    Pasul 3: Aprobarea Deciziei Consiliului de Administrație al ANRCETI privind eliberarea licenței

  • 4
    Pasul 4: Eliberarea Licenței de utilizare a canalelor sau frecvențelor radio

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.